Bygging av en platting på heller gir en flott og funksjonell uteplass som kan brukes til å nyte sommernettene eller som et ekstra uterom for avslapping og underholdning

05 november 2023
Johanne Hansen

Plattformen gir også et solid og jevnt fundament for møbler, grill og andre utendørsaktiviteter. Denne artikkelen vil gi en grundig oversikt over bygging av platting på heller, inkludert ulike typer og deres fordeler og ulemper.

Hva er bygge en platting på heller?

Å bygge en platting på heller innebærer å skape en flat og solid overflate ved å plassere heller eller fliser på en jevn underlag. Denne metoden brukes ofte i utendørsområder som hager, terrasser og gårdsplasser. Hovedformålet er å lage et pent og stabilt fundament som kan tåle vekten av tunge møbler og opprettholde en jevn overflate.

Det finnes flere ulike typer heller som kan brukes til å bygge en platting. Noen av de vanligste inkluderer betongheller, natursteinheller og treheller. Betongheller er holdbare og kostnadseffektive, mens natursteinheller gir et elegant og naturlig utseende. Treheller gir en varm og innbydende atmosfære, men krever mer vedlikehold.

Typer av platting på heller

building house

Det er flere ulike typer platting på heller, avhengig av materialene som brukes og installasjonsmetoden. Noen av de vanligste inkluderer:

1. Tradisjonell platting: Dette er den mest vanlige typen platting på heller, der heller eller fliser legges i en jevn mønster over et fundament av sand eller grus. Denne metoden gir en stabil platting som kan tilpasses ulike utendørsområder.

2. Flytende platting: En flytende platting er en selvstendig struktur som ikke er festet til bakken. Denne typen platting kan være fordelaktig hvis du ønsker å flytte eller endre uteplassen senere. Den kan også være et godt alternativ for områder med dårlig drenering.

3. Hevet platting: Som navnet tilsier, er en hevet platting en platting som er hevet over bakkenivå. Dette kan gi et interessant visuelt inntrykk og også tillate bedre drenering. En hevet platting vil trolig kreve mer avansert konstruksjon og materialevalg.

Kvantitative målinger om bygge platting på heller

Når det gjelder kvantitative målinger av bygging av en platting på heller, er det flere faktorer å vurdere. Spesifikke målinger kan variere avhengig av materialvalg og størrelsen på det området som skal dekkes. Noen av de viktigste kvantitativene inkluderer:

1. Hellingsgrad: For at vann skal renne av plattingen og unngå flom eller dannelsen av pytter, bør plattingen ha en viss hellingsgrad. Vanligvis anbefales en helning på 1-2% eller 10-20 mm per meter.

2. Distanse mellom heller: Avstanden mellom heller eller fliser er også viktig for stabilitet og estetikk. Generelt anbefales en avstand på 5-10 mm for å tillate bevegelse og drenering.

3. Tykkelse på heller: Tykkelsen på heller eller fliser vil avhenge av materialet og belastningen som forventes. Som en tommelfingerregel bør tykkelsen være minst 2-3 cm for å unngå sprekker og brudd.

Forskjeller mellom ulike typer platting på heller

De ulike typene platting på heller skiller seg fra hverandre på flere måter, inkludert utseende, kostnad, installasjon og vedlikehold. Betongheller er vanligvis den rimeligste og letteste å installere, men kan ha et mer industrielt utseende. Natursteinheller gir et mer naturlig og elegant utseende, men kan være kostbart og krevende å installere. Treheller gir en varm og innbydende atmosfære, men krever hyppig behandling og vedlikehold.

Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper med ulike typer platting på heller

Gjennom historien har ulike typer platting på heller blitt brukt, med forskjellige fordeler og ulemper. Tradisjonelle plattinger med heller eller fliser har vært brukt i århundrer og gir et stabilt og allsidig fundament. Betongheller ble populære på midten av 1900-tallet på grunn av deres holdbarhet og kostnadseffektivitet. Natursteinheller har en lang historie og har alltid vært et foretrukket valg for sitt naturlige utseende og varige kvalitet. Treheller har også lange tradisjoner, men er mer sårbare for vær og krever mer vedlikehold.Sammenfatning

Bygging av en platting på heller gir en flott uteplass som kan brukes året rundt. Det finnes ulike typer platting på heller å velge mellom, inkludert betongheller, natursteinheller og treheller. Hver type har sine fordeler og ulemper når det gjelder utseende, kostnad, installasjon og vedlikehold. Ved å vurdere kvantitative målinger som hellingsgrad, avstand mellom heller og tykkelse, kan du sikre en stabil og holdbar platting. Uansett hvilken type du velger, vil bygging av en platting på heller gi deg et vakkert og funksjonelt uterom å nyte året rundt.

FAQ

Hva er fordelene med å bygge en flytende platting på heller?

En flytende platting på heller gir fleksibilitet til å flytte eller endre uteplassen senere. Den kan også være et godt alternativ for områder med dårlig drenering.

Hvilken avstand bør det være mellom heller for å opprettholde en stabil platting?

Det anbefales å ha en avstand på 5-10 mm mellom heller for å tillate bevegelse og drenering samtidig som man opprettholder stabiliteten i plattingen.

Hvilken type platting er mest kostnadseffektiv å bygge på heller?

Betongheller er vanligvis den mest kostnadseffektive typen platting å bygge på heller. De er holdbare og rimelige i innkjøp og enkle å installere.

Flere nyheter