Bygge terrasse på jord – alt du trenger å vite

17 oktober 2023
Johanne Hansen

Introduksjon:

Når man ønsker å utvide utendørsarealet og skape et praktisk og attraktivt oppholdssted i hagen, er en terrasse på jord en ypperlig løsning. Denne artikkelen gir en grundig oversikt over bygging av terrasser på jord, inkludert hva det er, hvilke typer som finnes, hvilke som er populære, og forskjellige fordeler og ulemper knyttet til dette.

Hva er en terrasse på jord?

building house

En terrasse på jord er en konstruksjon som bygges på bakkenivå og gir deg muligheten til å utvide og utnytte hagen mer effektivt. Terrassen kan konstrueres på forskjellige måter, avhengig av lokale forhold og personlig preferanse. Den kan være laget av ulike materialer, inkludert tre, komposittmaterialer, betong og stein.

Typer terrassekonstruksjoner

Det finnes flere ulike typer terrassekonstruksjoner. De mest populære inkluderer:

1. Treterrasse – En treterrasse gir et naturlig og rustikt utseende. Den kan bygges ved hjelp av trykkimpregnert tre, som er holdbart og værbestandig, eller med eksotiske treslag som teak, eukalyptus eller ceder.

2. Kompositt terrasse – En kompositt terrasse består av en blanding av tre og plast. Denne typen terrasse er kjent for å være nærmest vedlikeholdsfri, da den ikke trenger å males, beises eller oljes.

3. Betongterrasse – En betongterrasse gir et moderne og minimalistisk utseende. Den kan støpes direkte på jorden eller bygges opp med betongheller. Betongterrasser er holdbare, men kan være kalde å gå på uten riktig isolasjon.

4. Stein- eller flis terrasse – Stein- eller flis terrasser gir et elegant og tidløst utseende. De kan bygges med ulike steintyper, som for eksempel granitt, skifer eller betongheller med fliser på toppen. Disse terrassene er slitesterke og krever lite vedlikehold.

Kvantitative målinger

Når du planlegger å bygge en terrasse på jord, er det viktig å ta hensyn til en rekke kvantitative målinger. Disse inkluderer:

1. Størrelse – Bestem størrelsen på terrassen basert på dine behov og tilgjengelig plass. Husk å inkludere nok plass til møbler, grill og eventuelt planter.

2. Høyde – Velg den riktige høyden for terrassen. Dette påvirkes av hvordan du ønsker å bruke den og terrengets beskaffenhet. Høyden kan justeres ved å legge til eller fjerne jord eller stein.

3. Helning – Terrassen bør ha en passende helning for å sikre god drenering av vann. Ideelt sett bør terrassen ha en helning på 2-3% bort fra huset for å unngå vannskader.

4. Fundamentering – Utfør en grundig grunnarbeid før du bygger terrassen. Dette innebærer å sikre at jorden er jevn og stabil, og om nødvendig bruke fundamentblokker eller pilarer for å støtte terrassekonstruksjonen.

Forskjeller mellom terrassekonstruksjoner

Det er flere viktige forskjeller mellom ulike typer terrassekonstruksjoner:

1. Materialvalg – Hver type konstruksjon har sitt eget unike materialvalg, som påvirker utseendet, holdbarheten og vedlikeholdsbehovet til terrassen.

2. Kostnad – Materialkostnader og arbeidstimer varierer for hver type terrassekonstruksjon. Treterrasser kan for eksempel være billigere å bygge enn steinterrasser.

3. Vedlikehold – Noen terrasser krever mye vedlikehold, som jevnlig maling eller oljing, mens andre er nesten vedlikeholdsfrie.

4. Estetikk – Hver type terrassekonstruksjon gir et forskjellig utseende og stil til utendørsområdet ditt. Det er viktig å velge en terrasse som passer til din personlige smak og hagens estetikk.

Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper

Terrasser på jord har vært en populær del av hage- og utendørskultur i lang tid. Her er en historisk gjennomgang av noen fordeler og ulemper med forskjellige terrassematerialer:

1. Tre – Treterrasser gir et naturlig og varmt utseende, men kan kreve mye vedlikehold for å motstå vær og klima. Moderne trykkimpregnert tre er mer motstandsdyktig mot råte og skadedyr.

2. Kompositt – Kompositt terrasser er holdbare, flekkbestandige og slitesterke. De krever minimalt vedlikehold og beholder sitt utseende i mange år.

3. Betong – Betongterrasser er sterke og kan tilpasses i forskjellige former og størrelser. De kan være kalde og hardt å gå på, med mindre de er godt isolert.

4. Steiner/fliser – Terrasser laget av stein eller fliser gir et vakkert utseende og er svært slitesterke. De krever imidlertid regelmessig rengjøring for å unngå skade av smuss og alger.Konklusjon:

Når du vurderer å bygge en terrasse på jord, er det viktig å velge en konstruksjon som passer til dine behov, stilpreferanser og budsjett. Ved å vurdere materialvalg, kvantitative målinger og fordeler/ulemper ved forskjellige typer terrassekonstruksjoner, kan du skape en funksjonell og attraktiv uteplass som du og din familie kan nyte i mange år fremover.

FAQ

Hvilke typer materialer kan brukes til å bygge en terrasse på jord?

Det finnes flere typer materialer som kan brukes til å bygge en terrasse på jord, inkludert tre, komposittmaterialer, betong og stein. Valget av materialer avhenger av dine preferanser når det gjelder utseende, holdbarhet og vedlikehold.

Hvilken type terrassekonstruksjon krever minst vedlikehold?

En kompositt terrasse krever generelt sett minst vedlikehold. Den er laget av en blanding av tre og plast, og trenger ikke å males, beises eller oljes. Kompositt terrasser er også kjent for å være flekkbestandige og holdbare.

Hvordan kan jeg bestemme størrelsen på terrassen min?

Størrelsen på terrassen din avhenger av dine behov og tilgjengelig plass. Husk å inkludere nok plass til møbler, grill og eventuelle planter. Tenk også på hvordan du ønsker å bruke terrassen – om den skal være et sted for avslapning eller underholdning.

Flere nyheter