Bygge platting – Et komplette guide til å lage din egen utendørs oase

01 oktober 2023
Johanne Hansen

Bygge platting – En overordnet, grundig oversikt

Hva er en platting?

building house

En platting er en forhøyet flat overflate som vanligvis er laget av tre eller komposittmateriale. Den brukes til å utvide uteplassen og skape et område for avslapning, underholdning og sosiale sammenkomster utendørs. Plattinger kan tilpasses etter størrelse, form og design, og fungerer som et overgangsområde mellom huset og hagen.

Typer av bygge platting

1. Treplattinger: Treplattinger er den vanligste typen platting og er laget av ulike tresorter som pressbehandlet furu, seder, teak eller tropiske tresorter som mahogni eller ibenholt. Treplattinger gir en naturlig og tidløs estetikk til uteplassen.

2. Komposittplattinger: Komposittplattinger er laget av en blanding av trefiber og resirkulert plast. Denne typen materiale er svært slitesterkt, motstandsdyktig mot råte, insekter og værforhold, og krever minimalt med vedlikehold. Komposittplattinger kommer i et bredt utvalg av farger, teksturer og mønstre.

3. Flislagte plattinger: Flislagte plattinger er et mer tradisjonelt alternativ som kan gi en elegant og raffinert stil til uteplassen. Fliser kan være laget av keramikk, naturstein eller porselen, og tilbyr en bred variasjon av farger og mønstre. Flislagte plattinger krever imidlertid regelmessig vedlikehold for å holde seg i god stand.

4. Betongplattinger: Betongplattinger er holdbare, sterke og krever minimalt med vedlikehold. De kan være farget, stemplet eller mønstret for å etterligne andre materialer som tre eller stein. Betongplattinger kan være et godt alternativ for de som ønsker et moderne og minimalt utseende.

Populære trender innen bygge platting

1. Bærekraftige materialer: Mange huseiere velger nå miljøvennlige alternativer som komposittmaterialer laget av resirkulert plast og tre.

2. Integrerte belysningssystemer: Plattinger med LED-lys er en trendy funksjon som skaper en stemningsfull atmosfære og forlenger bruken av uteplassen om kvelden.

3. Overbygde plattinger: Overbygde plattinger gir beskyttelse mot sol, regn og snø, og lar brukerne nyte uteplassen uansett værforhold. Markiser, pergolaer eller tak kan brukes til å skape denne effekten.

4. Flersone-områder: Mange huseiere ønsker å skape forskjellige soner på plattingen, for eksempel en spiseplass, en loungesone og et grillområde.Kvantitative målinger om bygge platting

1. Gjennomsnittlig kostnad: Bygging av en platting kan variere i pris avhengig av størrelsen, materialet som brukes, valg av profesjonell entreprenør eller gjør det selv. Gjennomsnittlig kostnad kan variere fra 10 000 til 50 000 kroner, avhengig av omfanget og materialene som brukes.

2. Levetid: Treplattinger har en levetid på vanligvis 10-15 år, med regelmessig vedlikehold. Komposittmaterialer kan vare opptil 25 år eller mer, avhengig av kvaliteten og vedlikeholdet.

3. Vedlikehold: Treplattinger krever regelmessig rengjøring, lakkering og beising for å opprettholde sitt utseende og beskytte mot råte. Komposittmaterialer krever minimalt vedlikehold, vanligvis bare rengjøring med såpe og vann.

Forskjellige typer platting og deres egenskaper

1. Treplattinger: Naturlig utseende, overkommelig pris, trenger regelmessig vedlikehold.
2. Komposittplattinger: Slitesterke, minimalt vedlikehold, miljøvennlige, noe dyrere enn tre.

3. Flislagte plattinger: Elegante, tilpasses etter preferanse, krever vedlikehold og kan være mer kostbare.

4. Betongplattinger: Holdbare, minimalt vedlikehold, moderne estetikk, noe høyere kostnad.

Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper med forskjellige plattingtyper

1. Treplattinger: Tradisjonelle og naturlige, men utsatt for råte og skadedyr hvis de ikke vedlikeholdes ordentlig.

2. Komposittplattinger: Moderne og miljøvennlige, men kan være dyrere enn tradisjonelle treplattinger.

3. Flislagte plattinger: Elegante og tilpasses etter preferanse, men kan være mer kostbare og kreve mer vedlikehold.

4. Betongplattinger: Holdbare og moderne, men kan være kostbare å installere og ikke like fleksible som andre alternativer.

Artikkelen gir en grundig oversikt over bygging av platting, inkludert ulike typer, populære trender og kvantitative målinger. Den diskuterer også hvordan hver type skiller seg fra hverandre og legger vekt på fordeler og ulemper ved forskjellige materialer. Med denne omfattende informasjonen kan huseiere ta informerte beslutninger når de skal bygge sin egen utendørs oase.

FAQ

Hva er forskjellen mellom treplattinger og komposittplattinger?

Treplattinger er laget av forskjellige tresorter og gir en naturlig og tidløs estetikk, men krever regelmessig vedlikehold. Komposittplattinger er laget av en blanding av trefiber og resirkulert plast, er svært slitesterke og krever minimalt vedlikehold.

Hva er gjennomsnittlig kostnad for å bygge en platting?

Gjennomsnittlig kostnad for bygging av en platting varierer fra 10 000 til 50 000 kroner, avhengig av størrelse, materialer og omfanget av prosjektet.

Hvor lenge varer en platting laget av komposittmateriale?

Komposittplattinger kan vare opptil 25 år eller mer, avhengig av kvaliteten på materialet og regelmessig vedlikehold.

Flere nyheter